Stručnjaci za bezbednost pretpostavljaju da Severna Koreja ima nekoliko lokacija za obogaćivanje uranijuma

Izgleda da se Kim Džong Un ne šali. Tri dana nakon što je najavio da će udvostručiti nuklearni potencijal zemlje kako bi se pripremio za rat sa Sjedinjenim Državama, pojavio se u postrojenju za proizvodnju nuklearnih bojevih glava za rakete. Pjongjang je prvi put javno otkrio da ima postrojenje za obogaćivanje uranijuma, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Izveštaji državnih medija o Kimovoj poseti Institutu za nuklearno oružje i proizvodnoj bazi materijala za nuklearno oružje bili su propraćeni prvim fotografijama koje su davale retki uvid u nuklearni program Severne Koreje, koji je zabranjen višestrukim rezolucijama Ujedinjenih nacija. Na njima se vidi Kim kako hoda između dugih redova metalnih centrifuga, uređaja za obogaćivanje uranijuma.

Državna agencija u izveštaju nije jasno navela kada je poseta bila ni gde se objekat nalazi. Kim je pozvao radnike da proizvode više materijala za taktičko nuklearno oružje, rekavši da je nuklearni arsenal zemlje od vitalnog značaja za suprotstavljanje pretnjama iz Sjedinjenih Država i njihovih saveznika:

- Potrebno je oružje za samoodbranu i sposobnost za preventivne udare - rekao je on Korejski lider koji je nadgledao probno ispaljivanje novog raketnog bacača 600 mm.

Hong Min, viši analitičar u Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje u Seulu, veruje da bi ove fotografije mogle biti poruka Sjedinjenim Državama uoči predsedničkih izbora u novembru.

- Na ovaj način Kim želi da pokaže sledećoj administraciji da će biti nemoguće denuklearizovati Severnu Koreju. To je takođe poruka kojom se od drugih zemalja traži da priznaju Severnu Koreju kao nuklearnu državu - rekao je Hong za AFP.

Visoki zvaničnik iz kabineta južnokorejskog predsednika rekao je da južnokorejske i američke obaveštajne službe prate ponašanje Severne Koreje, „uzimajući u obzir sve mogućnosti“. Kako piše Koreja JungAng Dejli, Vlada u Seulu ocenjuje da je Severna Koreja završila pripreme za sedmi nuklearni test. Neki stručnjaci za bezbednost spekulišu da će Pjongjang verovatno izvesti još jedan atomski test pre američkih predsedničkih izbora.

Stručnjaci za bezbednost pretpostavljaju da Severna Koreja ima nekoliko lokacija za obogaćivanje uranijuma. Analitičari kažu da su komercijalni satelitski snimci pokazali da se poslednjih godina gradi glavni istraživački centar nuklearne nauke u Jongbjonu, uključujući njegovo postrojenje za obogaćivanje uranijuma, što ukazuje na moguće proširenje.

Uranijum je prirodni radioaktivni element. Za proizvodnju nuklearnog goriva, sirovi uranijum prolazi kroz procese koji rezultiraju materijalom sa povećanom koncentracijom izotopa uranijum-235. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi rekao je u ponedeljak da je nuklearni nadzor UN otkrio aktivnost u skladu sa radom reaktora i sumnjivog postrojenja za obogaćivanje u centrifugi Jongbjon.

Novi tip centrifuge pokazuje da Severna Koreja poboljšava svoje proizvodne mogućnosti ciklusa goriva, rekao je Ankit Panda iz američke Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

- Čini se da Kim takođe sugeriše da bi projekti taktičkog nuklearnog oružja Severne Koreje prvenstveno mogli da se oslanjaju na upotrebu uranijuma kao primarnog materijala jezgra - primetio je ovaj stručnjak.

Severna Koreja je 2010. godine pozvala neke strane naučnike da obiđu postrojenje za centrifugu u Jongbjonu, ali Dženi Taun iz američkog Stimson centra kaže da su ovo jedine fotografije opreme za preradu uranijuma do sada. Severna Koreja je ranije pokazala fotografije za šta kaže da su nuklearne bojeve glave.

Procene o broju severnokorejskog nuklearnog oružja veoma se razlikuju. U julu je u izveštaju Federacije američkih naučnika zaključeno da je zemlja možda proizvela dovoljno fisionog materijala da napravi do 90 nuklearnih bojevih glava, ali da je verovatno prikupila blizu 50.

Autor: redportal.rs