Severna Koreja je Rusiji poslala 6.700 kontejnera naoružanja i opreme, od čega najviše artiljerijskih granata

Južnokorejski ministar odbrane Šin Von Sik izjavio je ranije ove nedelje medijskim poslenicima u svojoj zemlji da postoji mogućnost da je Severna Koreja isporučila preko tri miliona artiljerijskih granata 152 milimetra Rusiji.

Mada intrigantna i impresivna cifra, reč je zapravo o špekulaciji, budući da se obaveštajni podaci kojima raspolaže Republika Koreja odnose na broj teretnih kontejnera koje Pjongjang isporučio u Rusiju, prenosi RTS.

Naime, na konferenciji za štampu organizovanoj u Seulu u ponedeljak, Šin je rekao da je Sever u najveću državu planete poslao 6.700 kontejnera od jula prošle godine (kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio Pjongjang), i da je to prostor dovoljan da se smesti gore pomenuti broj granata. Naravno, južnokorejskim službama nije poznato da li su se u tim kontejnerima zaista nalazile samo artiljerijska zrna ili je u njima bilo i drugog naoružanja i opreme.

Šin je takođe izjavio da je u obrnutom smeru, iz Rusije u Severnu Koreju, prebačeno još više kontejnera, njih oko 9.000 i da se tu uglavnom radi o hrani.

Rusija je Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji pružila i tehničku pomoć u konstruisanju rakete za lansiranje satelita - zaključak o tome se izvodi na osnovu sličnosti u dizajnu severnokorejske rakete, koja je nedavno, u novembru, uspešno postavila u orbitu prvi vojni satelit te zemlje, sa ruskim uzorom i na osnovu činjenice da je predsednik Putin u septembru prošle godine svog kolegu iz Pjongjanga ugostio upravo u kosmodromu Vostočni, iz kojeg Rusija vrši lansiranje sopstvenih satelita.

Južnu Koreju pristigla vojnopolitička karma?

Vojno i ekonomsko zbližavanje Rusije i Severne Koreje, mada se u zapadnim medijima gotovo bez izuzetka opisuje kao pokazatelj nespremnosti Rusije za rat u Ukrajini, odnosno, nedostatka artiljerijske municije u njenim snagama, zapravo je u dobroj meri motivisano činjenicom da je prethodno, početkom prošle godine, vlada Južne Koreje napravila neprijateljski gest prema Rusiji kada je Vašingtonu isporučila pola miliona granata NATO kalibra 155 milimetara.

One su po nekim novinskim izveštajima prosleđene Ukrajini preko Poljske, dok su po drugima, završile u američkim skladištima kao popuna za praznine nastale američkim isporukama municije Ukrajini.

Kakva god da je bila destinacija južnokorejskih granata, posebno imajući u vidu divovske ugovore vredne oko 30 milijardi dolara za isporuke južnokorejskih tenkova, višecevnih raketnih bacača, haubica i borbenih aviona Poljskoj, koje toj zemlji omogućuje bezrezervno transferisanje starog naoružanja sovjetskog porekla Ukrajini, jasno je da se u Kremlju delovanje vlade u Seulu ne može shvatiti kao dobronamerno i da je bilo samo pitanje vremena kada će Rusija uzvratiti "uslugu" Južnoj Koreji pružanjem podrške njenom ogorčenom protivniku Pjongjangu.

Interesantno je da je južnokorejski ministar odbrane u javnost izneo pomenutu cifru od 6.700 kontejnera samo tri dana nakon što je u saopštenju američkog ministarstva inostranih poslova povodom dvogodišnjice od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini bila navedena cifra od preko 10.000 severnokorejskih kontejnera "municije i materijala vezanog za municiju" upućenih u Rusiju, i to u kraćem vremenskom roku: ne od jula, nego od septembra prošle godine do februara ove.

Autor: Rts.rs