Južna Koreja, Japan i zapadne zemlje strahuju da Rusija svoju raketnu tehnologiju deli sa režimom Severne Koreje

Južnokorejci su u istraživanju prvi put izjavili da žele da nabave sopstveno nuklearno oružje za vojnu odbranu.

Fajnenšel tajms je objavio da je 66% građana "podržalo" prelazak na politiku nezavisnog nuklearnog odvraćanja. Severni sused Južne Koreje, u zamenu za rakete, počeo je da dobija vojnu tehnologiju od Rusije koja bi joj mogla pomoći da razvije nove taktičke prednosti.

Ovo navodi Južnokorejce da razmišljaju o potrebi da imaju sredstvo odvraćanja od agresivnog suseda. Iako vlada trenutno ne planira nabavku nuklearnog oružja, neki političari pozivaju da se to uradi odmah.

Broj se povećao za 6 procentnih poena tokom godine. U situaciji kada je od ispitanika traženo da izaberu da li više vole da imaju sopstveno nuklearno oružje ili se oslanjaju na vojnu zaštitu SAD, broj pristalica prvog pristupa se povećao i po prvi put premašio broj pristalica drugog.

- Podrška ideji o nabavci nuklearnog oružja raste i jača - rekao je Sangsin Li, istraživač na Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje.

- Zemlja još nije u poziciji da razmisli o tome da postane nuklearna sila - rekao je premijer Han Dak-soo novinarima u junu.

Međutim, gradonačelnik Seula Oh Se-Hun, koji se smatra jednim od mogućih predsedničkih kandidata na izborima 2027. godine, pozvao je prošle nedelje da zemlja odmah nabavi nuklearno oružje.

- Nuklearnom oružju se može suprotstaviti samo sličan odgovor. Ako se oslanjamo samo na saradnju Južne Koreje i Sjedinjenih Država pod američkim nuklearnim kišobranom, to će značajno ograničiti našu bezbednost - rekao je on.

Južna Koreja, Japan i zapadne zemlje strahuju da Rusija svoju raketnu tehnologiju deli sa režimom Severne Koreje.

Moskva je u proleće blokirala nastavak rada komisije UN koja nadgleda nuklearne i raketne programe Severne Koreje i poštovanje relevantnih sankcija.

Autor: redportal.rs