Lider Severne Koreje poznat je kao ljubitelj luksuznih automobila

Predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio je severnokorejskom lideru Kim Džong Unu automobil ruske proizvodnje, javili su danas državni mediji u Pjongjangu.

Poklon, u okviru jačanja veza između dve zemlje, će verovatno predstavljati kršenje sankcija koje su UN uvele Pjongjangu 2017. godine, prenosi Kurir.

Rezoluciju o sankcijama je potpisala i Rusija, a one se, između ostalog, odnose na zabranu uvoza vozila u Severnu Koreju.

Putin je Kim Džong Unu "poklonio automobil ruske proizvodnje za ličnu upotrebu", javila je severnokorejska agencija KCNA.

Kimova sestra Jo Jong rekla je da je "poklon jasno pokazivanja posebnih ličnih odnosa" između najviših lidera 2 zemlje, dodala je KCNA, koja nije navela koji je model vozila poklonjen.

Od prošlogodišnje posete severnokorejskog lidera Rusiji, Pjongjang se približio Moskvi.

Grupa ruskih turista stigla je ranije ovog meseca na četvorodnevno putovanje i to je prva grupna poseta iz inostranstva od zatvaranja granica Severne Koreje zbog pandemije korona virusa.

Posle septembarskog samita Kima i Putina na ruskom Dalekom istoku, SAD i Južna Koreja su više puta saopštile da je Severna Koreja isporučila oružje Rusiji za upotrebu u ratu sa Ukrajinom, u zamenu za rusku pomoć u vezi sa severnokorejskim satelitskim programima.

Kim je poznat i po interesovanju za luksuzne automobile.Tokom prošlogodišnje posete severnokorejskog lidera Rusiji, Putin ga je pozvao da se provoza na zadnjem sedištu njegove predsedničke limuzine Aurus Senat.

Severnokorejski lider je u Rusiju stigao tada u svojoj limuzini, prevezenoj specijalnim vozom iz Severne Koreje.

Autor: kurir.rs