Dodaje se da će Severna Koreja sprovesti još jedno testiranje rakete u julu

Severna Koreja testirala je novu taktičku balističku raketu sposobnu da nosi superveliku bojevu glavu, preneli su tamošnji državni mediji.

Reč je o raketi hvasong-11 Da-4.5 sposobnu da nosi super-veliku bojevu glavu od 4,5 tona, javila je severnokorejska agencija KCNA, a prenosi Jonhap.

Agencija navodi da je probna paljba izvedena projektilom sa simuliranom teškom bojevom glavom kako bi se verifikovala stabilnost leta i preciznost pogađanja na maksimalnom dometu od 500 kilometara i minimalnom dometu od 90 kilometara.

Dodaje se da će Severna Koreja sprovesti još jedno testiranje rakete u julu da bi "verifikovala karakteristike leta, preciznost pogađanja i snagu eksplozije supervelike bojeve glave na srednjem dometu od 250 kilometara".

Južna Koreja u ponedeljak je izvestila da je Severna Koreja lansirala dve balističke rakete i rekla da je druga verovatno eksplodirala u letu iznad kopna.

- Izveštaj Severne Koreje o raketnom testu je verovatno bio 'obmana' sa jednom od dve rakete koja je letela nenormalno i izgleda da se pojavila na polju nedaleko od Pjongjanga - rekao je portparol Združenog generalštaba Seula (JCS) pukovnik Li Sung Jun na konferenciji za novinare, a prenosi RTS.

- Sprovođenje probnih testova unutar kopna je izuzetno retko i velika je verovatnoća da Pjongajng lažno tvrdi da je bio uspešan - dodao je Li.

Autor: Rts.rs