Obratite pažnju na ove stvari i izbegnite njihove posledice ☝️

Izbegavanje štetnih navika ključno je za očuvanje zdravlja kože i sprečavanje preranog starenja. Postoje određene navike koje mogu negativno uticati na kožu i uzrokovati različite probleme poput suvoće, iritacija, pa čak i pojave bora.

Predstavljamo nekoliko najčešćih navika koje bi trebalo izbegavati radi očuvanja zdrave i sjajne kože:

Prekomerna izloženost suncu: Iako sunce ima pozitivan uticaj na proizvodnju vitamina D, prekomerna izloženost UV zracima može dovesti do opekotina, preranog starenja kože i povećanog rizika od raka kože. Stoga je važno koristiti kvalitetne kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom i izbegavati sunčanje u najintenzivnijim periodima dana.

Pušenje: Ne samo da šteti plućima i srcu, pušenje negativno utiče i na kožu. Nikotin sužava krvne sudove i smanjuje dotok kiseonika i hranljivih materija u kožu, što rezultira sivkastim tenom, pojavom bora i općim lošim stanjem kože.

Nepravilna ishrana: Loša ishrana bogata prerađenom hranom, šećerima i zasićenim mastima može doprineti pojavi akni, osipa i iritacija na koži. Umesto toga, trebalo bi se fokusirati na ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima koje će hraniti kožu iznutra.

Neadekvatna hidratacija: Nedovoljan unos vode može dovesti do dehidracije kože, što je čini suvom, beživotnom i sklonom iritacijama. Redovno konzumiranje dovoljne količine vode održava kožu hidriranom i zdravom.

Nedostatak sna: Nedostatak sna može izazvati stres i umor koji se odražavaju na koži u obliku tamnih podočnjaka, natečenosti i opuštene kože. Zato je važno osigurati dovoljno sna svake noći kako bi se koža oporavila i regenerisala.

Autor: Balša Stupar