Izbegavajte ove stvari ☝️

Postoje brojne navike koje su izuzetno štetne po zube, a često smo nesvesni njihovih posledica.

Jedna od najčešćih loših navika je konzumiranje prevelike količine šećera. Prekomerna konzumacija slatkiša, gaziranih pića i drugih namirnica bogatih šećerom može dovesti do propadanja zuba i pojave karijesa. Šećer je hrana za bakterije koje se nalaze u ustima, a kada se razmnože, proizvode kiseline koje nagrizaju zubnu gleđ.

Još jedna štetna navika je pušenje. Nikotin i druge štetne supstance iz duvana mogu izazvati brojne probleme u usnoj duplji, uključujući žućenje zuba, loš zadah, upalu desni i čak razvoj oralnog karcinoma. Pušenje takođe smanjuje sposobnost tela da se bori protiv infekcija, što može otežati proces lečenja bilo kakvih problema sa zubima.

Grickanje leda ili tvrdih predmeta je još jedna navika koja može prouzrokovati ozbiljne probleme sa zubima. Iako se čini bezopasnim, grickanje leda može oštetiti zubnu gleđ i dovesti do pucanja ili lomljenja zuba. Isti efekat može imati i konzumiranje tvrdih bombona ili otvaranje boca zubima.

Nedovoljna higijena usne duplje takođe može biti štetna po zube. Nedostatak redovnog pranja zuba i korišćenja konca za zube može dovesti do nakupljanja bakterija i formiranja plaka, što na kraju može rezultirati gingivitisom ili paradontitisom.

Kako bismo očuvali zdravlje naših zuba, važno je osvestiti štetne navike i raditi na njihovom eliminisanju. Redovne posete stomatologu, pravilna ishrana i adekvatna higijena usne duplje ključni su faktori za očuvanje zdravih i lepih zuba.

Autor: Balša Stupar