Obratite pažnju i reagujte ☝️

Nedostatak gvožđa može biti ozbiljan problem za vaše zdravlje. Postoje određeni znaci koje vaš organizam može pokazati kako bi vam skrenuo pažnju na ovaj deficit.

Prvi indikator je hroničan umor. Bez obzira koliko dugo spavali ili koliko se odmarali, osećate se iscrpljeno i bez energije. Gvožđe je ključno za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik po telu. Nedostatak gvožđa znači manje kiseonika za mišiće i ćelije, što može rezultirati konstantnim umorom.

Drugi znak nedostatka gvožđa je bledilo kože i sluznica. Nedovoljno gvožđa u organizmu može dovesti do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca, što utiče na boju kože. Koža može postati beživotna, a usne i unutrašnji deo kapaka mogu izgledati izrazito bleđe.

Osim toga, krhki nokti i lomljiva kosa mogu ukazivati na nedostatak gvožđa. Gvožđe igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kose i noktiju, pa nedostatak ovog minerala može rezultirati njihovim slabljenjem.

Jedan od dodatnih simptoma je i osećaj vrtoglavice ili nesvestice, posebno pri naglim pokretima ili ustajanju. Nedostatak gvožđa smanjuje snabdevanje mozga kiseonikom, što može izazvati osećaj vrtoglavice.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, važno je da se posavetujete sa lekarom radi utvrđivanja tačnog uzroka i preduzimanja odgovarajućih koraka za nadoknadu nedostatka gvožđa u organizmu.

Autor: Balša Stupar