Obratite pažnju ☝️

Nizak nivo šećera u krvi, poznat i kao hipoglikemija, može izazvati različite simptome koji se mogu brzo pogoršati ako se ne prepozna na vreme i ne reaguje adekvatno. Prepoznavanje ovih simptoma je ključno za pravovremeno delovanje i sprečavanje ozbiljnih posledica.

Jedan od prvih znakova niskog šećera u krvi je osećaj slabosti ili umora. Osobe koje dožive hipoglikemiju često se osećaju iscrpljeno i nemaju energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Drugi uobičajeni simptomi uključuju drhtavicu i znojenje, koje su rezultat tela koje pokušava da poveća nivo šećera u krvi.

Nizak šećer u krvi takođe može uticati na koncentraciju i mentalne funkcije. Osobe sa hipoglikemijom mogu osećati zbunjenost, imati problema sa koncentracijom, pa čak i doživeti promene raspoloženja poput iritabilnosti ili anksioznosti. U ozbiljnijim slučajevima, može doći do vrtoglavice ili nesvestice.

Fizički simptomi mogu uključivati i osećaj gladi, glavobolju i ubrzan rad srca. U ekstremnim slučajevima, ako se nivo šećera u krvi drastično smanji, može doći do napada, konvulzija ili gubitka svesti, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Ako prepoznate simptome niskog šećera u krvi, važno je da odmah reagujete. Konzumiranje brzo apsorbujućih ugljenih hidrata, kao što su voćni sok, bombona ili glukozne tablete, može brzo podići nivo šećera u krvi. Nakon inicijalnog povećanja šećera, preporučuje se da pojedete obrok ili užinu bogatu proteinima i složenim ugljenim hidratima kako biste stabilizovali nivo šećera.

Redovno praćenje nivoa šećera u krvi, posebno kod osoba sa dijabetesom, ključ je za prevenciju hipoglikemije. Razumevanje simptoma i brzo delovanje mogu sprečiti ozbiljne zdravstvene probleme i obezbediti normalno funkcionisanje tokom dana.

Autor: Balša Stupar