Rok do 2027. da se sprovedu nova pravila

Evropska komisija je objavila da je postignut politički dogovor između Evropskog parlamenta i Veća o Komisijinom predlogu Direktive o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici iz marta 2022.

Prema novim pravilima, biće kriminalizovani i najrašireniji oblici cyber nasilja, uključujući deljenje intimnih slika bez pristanka (uključujući deepfake), cyber uhođenje, cyber uznemiravanje, mizogini govor mržnje i "cyber flashing". Ove će inkriminacije posebno pomoći žrtvama ovih oblika kibernetičkog nasilja u državama članicama koje još nisu kriminalizovale ta dela.

Mnogi veruju da je nedavno širenje pornografskih deepfake slika na kojima se koristi lice Tejlor Svift podstaknulo zvaničnike EU da ubrzaju donošenje novih pravila.

- Najnoviji odvratni način ponižavanja žena je deljenje intimnih slika koje je bilo ko generisao AI-jem u nekoliko minuta - izjavila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova za Politico.

- Takve slike mogu napraviti veliku štetu, ne samo pop zvezdama nego i svakoj ženi koja bi na poslu ili kod kuće morala dokazati da se radi o deepfakeu - dodala je ona.

Navedena pravila samo su deo predloga zakona koji tek trebaju odobriti predstavnici zemalja članica EU.

- Konačni zakon takođe čeka usvajanje u Veću i Evropskom parlamentu - saopštilo je Veće EU.

Ako sve bude u redu i predlog uskoro postane zakon, države EU imaće rok do 2027. da provedu nova pravila.

Autor: Avaz