Javnost traži nova pravila upotrebe suplemenata

Nakon smrti Djevida Mitčenera mrtvozornik je pisao Odeljenju za zdravstvo i socijalnu zaštitu i Agenciji za standarde hrane (FSA).

U izveštaju se navodi da je 89-godišnjak uzimao vitaminske dodatke najmanje 9 meseci pre smrti.

Pre njegove smrti test je pokazao maksimalan nivo vitamina D koji može zabeležiti laboratorija, piše BBC.

Mitčener je preminuo u bolnici East Surrey u maju 2023., a istraga je završila u decembru. Utvrđeno je da je Mitčener umro od toksičnosti vitamina D, hiperkalcijemije te zastoja srca i bubrega. Zaključeno je da je preminuo nesretnim slučajem.

Džonatan Stivens, pomoćnik mrtvozornika, izrazio je zabrinutost da vitaminski dodaci mogu imati potencijalno vrlo ozbiljne rizike i nuspojave kada se uzimaju u prekomernim količinama i da taj podatak trenutno ne mora biti naznačen na pakovanju. Takođe je rekao da nedostatak odgovarajućih upozorenja i smernica o doziranju predstavlja problem.

FSA i Odeljenju za zdravstvo i socijalnu zaštitu (DHSC) rekli su da će odgovoriti mrtvozorniku na izveštaj koji je, takođe, poslan kompaniji koja je prodavala dodatke prehrani.

Nalaz mrtvozornika

Portparol FSA-e rekao je da odgovornost za politiku dodataka prehrani u Engleskoj nije direktno u nadležnosti FSA-e.

Portparol DHSC-a rekao je 👇:

Duboko se saosećamo s porodicom i prijateljima Dejvida Mitčenera. Razmotrićemo nalaz mrtvozornika u celosti i odgovoriti u dogledno vreme.

Autor: Avaz.ba