Opozicija pravila performans

Predsednica Skupštine Republike Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti nakon trećeg kolegijuma parlamentarnih stranaka vladajuće većine i opozicije.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić obraća se nakon održanog sastanka o daljem radu na ispunjavanju preporuka za unapređenje izbornog procesa.

- Danas smo pokušali treći put dijalog, ali od dijaloga nema ništa. Današnja tema je bila najkonkretnija moguća - imamo konsenzus oko preporuka ODIHR-a za pobojšanje uslova izbora u Srbiji, hajde da konkretno radimo na tome. Pošto na prva dva sastanka nisam od predstavnika opozicije dobila ne samo nikakve impute šta su im prioriteti, i na koji način žele da rade na efikasnoj implementaciji. Danas sam postavila konrektnu temu "izmena i dopuna pet zakona, koje ukoliko i kada uradimo, u potpuunosti smo primenili 7 ODIHR preporuka". Nisam birala šta želim da implementiram, jer želim da implementiram sve, ali sam želela da pokažem da možemo da uradimo nešto, da od toga krenemo. 

Foto: zapadneinfo.net

- I treći put sam danas dobila odgovor NE od opozicije grupisane oko "Srbije protiv nasilja". Neće da razgovaraju o tome. Gospođa Tepić je došla na razgovor sa pripremljenim govorom, koji je pročitala. Onda ga je prosledila medijima koji ih podržavaju, dok smo mi valjda trebali da razgovaramo. To je bio politički performans. Pročitala je govor koji nema veze sa temom, a onda ga prosleđivala.

- Opet su odbili da razgovaraju o ovoj temi, i insistirali da razgovaramo o ovoj temi.  Opet su se vraćali na datum lokalnih izbora. Na sastanku koji je trebao da bude dijalog, koji je trebalo da bude kompromis, postavili su ultimatum. Ili ćemo mi izaći u susret njihovom zahtevu da prekršimo zakon da bi izbori bili istovremenom (ne znam kad, u junu ili oktobru, ko zna kada) i od tog ultimatuma nisu hteli da odustanu. Napustili su sastanak. Nisu se udostojili da čuju zaključke i predloge sastanka. Neverovatna bahatost je pokazana danas. Pokazali su još jednom da ih ne zanimaju preporuke ODIHR. Jedan deo njih je danas umesto da bude ovde danas bio na sastanku kod Josipa Juratovića u Bundestagu. Pokazali su šta im je prioritet - rekla je Brnabićeva.

Autor: Novosti.rs