Grožđu sa Hilandara pripisuju se čudotvorna svojstva 🔔

Uoči praznika Vozdviženja časnog krsta, odnosno jesenjeg Krstovdana, ubirani su plodovi sa najstarije vinove loze na svetu koja se nalazi u Manastiru Hilandar na Svetoj Gori.

Plodovi vinove loze se blagosiljaju na kraju praznične službe, a zatim ih iguman deli prisutnima i to je jedini dan u godini kada svi u Hilandaru mogu jesti ovo grožđe kojem se pripisuju čudotvorna svojstva.

Loza Svetog Simeona, odnosno Stefana Nemanje, jeste najstarija vinova loza na svetu i rađa već više od osam vekova. Iznikla je iz njegovog groba nakon što je njegov sin Sveti Sava odlučio da očeve mošti 1207. godine prenese u Srbiju, ne bi li nad njima izmirio zavađenu braću.

Prvo svedočanstvo o čudotvornoj moći loze datira iz 16. veka, kada je solunski paša uz njegovu pomoć dobio naslednika. U znak zahvalnosti, Hilandaru je poklonio veliko imanje van Svete Gore koje do danas donosi ogromne prinose, a svog sina je poslao da bude monah, od čega su ga ipak odgovorili.

Hilandarci do danas daruju grožđe svima koji imaju problem da ostvare potomstvo i brojna su svedočanstva o njegovim čudima.

View this post on Instagram

A post shared by Пријатељи манастира Хиландарa (@prijatelji_manastira_hilandara)

IZVOR: IG / @prijatelji.manastira.hilandara

Autor: redportal.rs