Jedan od prvih hrišćanskih svetitelja sa naših prostora 🔔

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Sveštenomučenika Irineja, episkopa sremskog koji je postradao u IV veku.

Prema Ohridskom prologu vladike Nikolaja Velimirovića, postoje tvrdnje da je Irinej bio slovenskog porekla i da je pre izbora za episkopa imao ženu i decu. U njegovo vreme, Rimska imperija bila je podeljena između četvorice savladara u režimu koji je nazvan tetrarhija, a Sirmijum (današnja Sremska Mitrovica) je bio jedna od četiri rimske prestonice.

Irinej je kao vrlo mlad postao hrišćanski episkop u Sremu i stolovao je upravo u Sirmijumu, jednom od najznačajnijih gradova iz kojih je šireno hrišćanstvo u prvim vekovima. Istovremeno, svetovnu vlast u gradu bila je u rukama rimskog imperatora Maksimilijana.

Episkop Irinej je bio uhapšen od rimskih vojnika i odveden pred kneza koji je od njega tražio da prinese žrtvu rimskim bogovima. On je to odbio, čak i kada mu je zaprećeno da će biti mučen. Videvši na kakve je muke stavljen, Irineju su došli njegovi roditelji i molili ga da se odrekne Hrista, ali je on i to odbio pozivajući se na reči Hristove.

Kako se ni pod mukama ne odreče Hrista, episkop Irinej je posečen u Mitrovici, a njegovo telo bačeno je u reku Savu. Prema crkvenoj tradiciji, ovo se dogodilo 304. godine posle Hrista.

Autor: redportal.rs