Flaša je zapečaćena voskom, i ostala je neotvorena sve do danas, iako je originalni sadržaj flaše prirodno ispario i pretvorio se u čvrstu supstancu tokom vekova

U muzeju istorije Palatinata u Špejeru, nalazi se jedna od najznačajnijih arheoloških relikvija iz rimskog doba – flaša vina stara više od 1,650 godina. Ova flaša, poznata kao Vinska boca Špajer ili Römerwein, otkrivena je 1867. godine tokom iskopavanja rimskog groba.

Flaša datira iz oko 325. godine nove ere i predstavlja ne samo arheološko čudo, već i fascinantni primer drevnih metoda konzervacije. Flaša je zapečaćena voskom, i ostala je neotvorena sve do danas, iako je originalni sadržaj flaše prirodno ispario i pretvorio se u čvrstu supstancu tokom vekova.

- Ova flaša je izuzetna jer pruža uvid u drevne metode vinifikacije i konzervacije. To je direktan prozor u prošlost i načine na koje su naši preci vrednovali i čuvali svoje piće - izjavio je dr Markus Trier, direktor muzeja.

Vinska boca Špajer je privukla pažnju istraživača i ljubitelja vina širom sveta, postavši simbol dugovečnosti i istorijskog značaja vina u ljudskoj kulturi. Posetioci muzeja mogu videti ovu izuzetnu flašu koja je pažljivo izložena kako bi se sačuvala od oštećenja.

Očuvanje ove flaše je prioritet za muzejske radnike, koji koriste najnoviju tehnologiju za očuvanje ovako delikatnih predmeta.

- Naš cilj je da ovaj predmet sačuvamo za buduće generacije, kao što su to činili i oni koji su je originalno zatvorili - dodaje Trier.

Vinska boca Špajer ne samo da predstavlja istorijski artefakt, već i podseća na bogatu tradiciju vinogradarstva i vinarstva koja je bila prisutna u rimskom carstvu, i koja se nastavlja i danas.

Autor: Redportal.rs