Američki viceadmiral pozvao na odgovor Pekingu u Južnom kineskom moru

Komandant najveće američke flote je, kako navode izvori, odgovorio na skoru konfrontaciju izmešu kineskih i filipinskih brodova u Južnom kineskom moru zaklinjući se da će kineske snage biti izgurane iz regiona.

Viceadmiral Karl Tomas, komandant američke 7. flote, u nedelju je izjavio da Filipini imaju punu podršku Vašingtona u suprotstavljanju kineskom agresivnom ponašanju, Kako je rekao:

Moje snage su tu (u Južnom kineskom moru) sa razlogom.

Tomas je izneo svoje komentare tri nedelje kasnije nakon incidenta u kome je Kineska obalska strža upotrebila vodeni top protiv filipinskih brodova koje su pokušavale da dostave zalihe ratnom brodu koji je Manila namerno nasukala na greben još 1999. godine da bi osigurala sporeni deo mora. Misija dostave zaliha je tek obavljena uspešno u utorak, kada je su zalihe hrane i drugih potrebština dostavljeni na brod iz perioda Drugog svetskog rata klase Siera Madre.

Viceaamiral Tomas je izjavio:

Morate da izazovete narod, rekao bih, one koji operišu u sivoj zoni. Kada uzimaju svakim danom malo po malo i guraju vas, morate da odgovorite i da gurnete nazad. Morate da plovite i da vršite slobodno zadatke. Nema većeg primera agresivnog ponašanja od onoga što se dogodilo 5. avgusta.

Viceadmiral Tomas je održao razgovore sa viceadmiralom Albertom Karlosom, koji nadgleda filipinsku zapadnu komandu. Kako je dalje nastavio:

Mi delimo zajedničke izazove. Stoga. želeo sam da bolje razumem njegov pogled (viceadmirala Roberta Karlosa) na operativne zadatke za koje je on zadužen. Kao i da razume šta ja imam na raspolaganju.

Američka 7. flota stacionirana u Japanu, pokriva teatar operacija veličine 124 miliona kilometara kvadratnih u zapadnom Pacifiku. Poseduje oko 60 brodova i podmornica, kao i 140 aviona i oko 20.000 mornara. Njena operaciona zona uključuje polovinu svetske populacije, kao i 5 najvećih vojnih sila pored SAD.

Autor: redportal.rs