Mnogi američki zvaničnici rezignirani mogućnošću da Izrael napadne Hezbolah u južnom Libanu u narednim nedeljama

Američki zvaničnici uputili su upozorenje Hezbolahu, rekavši libanskoj paravojnoj grupi da Vašington neće zaustaviti Izrael ako ih napadne.

Kako prenosi Politiko, pozivajući se na izvore iz američke vlade, poruka je osmišljena da podstakne šiitsku miliciju da se povuče i deeskalira krizu koja se razvija duž izraelsko-libanske granice.

- Ne računajte na našu pomoć ako Izrael odluči da napadne - američka je poruka.

Mnogi američki zvaničnici su rezignirani sa mogućnošću da Izrael napadne Hezbolah u južnom Libanu u narednim nedeljama.

Dva američka zvaničnika izjavila su za Politiko pod uslovom anonimnosti da Hezbolah takođe mora da shvati da će Vašington pomoći Izraelu da se odbrani ako Hezbolah uzvrati. Oni su naglasili da militantna grupa ne treba da računa na to da će Amerika delovati kao kočnica u donošenju odluka Izraela.

Poruka se prenosi indirektno, a SAD se ne sukobljavaju s Hezbolahom jedan na jedan jer je proglašen terorističkom organizacijom i oslanja se na javnu komunikaciju ili posrednike.

Specijalni izaslanik SAD Amos Hohštajn i drugi američki zvaničnici otputovali su poslednjih dana u region da obuzdaju obe strane, dok u Vašingtonu raste osećaj da je eskalacija neizbežna.

- Izrael mora da uradi ono što mora - rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane.

Izrael i Hezbolah su mesecima angažovani u sukobu na niskom nivou, razmenjujući vatru i gađajući operacije nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael i izraelske odmazde u Pojasu Gaze. Konflikti između Hezbolaha i Izraela su se intenzivirali poslednjih nedelja otkako se smanjio intenzitet izraelskih operacija u Gazi.

Američki zvaničnici strahuju da bi sveobuhvatna bitka između Izraela i Hezbolaha, koji, kao i Hamas, podržava Iran, ali je jači i bolje naoružan, mogla da gurne region u sveobuhvatni rat, s obzirom da je Hezbolah i glavni saveznik Irana. . To je scenario koji pokušavaju da spreče otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa prošlog oktobra.

Autor: redportal.rs