Očekuje se da će francuska borbena grupa na nosačima započeti misiju u Sredozemnom moru u narednim danima

Francuska mornarica menja svoju obuku sa fokusa na policijske operacije kako bi se spremila za rat protiv „neprijatelja koji žele da nas unište”, rekao je kontraadmiral Žak Malard, komandant francuske borbene grupe nosača.

Kada se pridružio oružanim snagama devedesetih, glavne misije francuske mornarice bile su presretanje trgovaca drogom i borba protiv ilegalnog ribolova. Obuka se sastojala od vežbanja pokretanja čamaca na naduvavanje i hvatanja kriminalaca.

- Sada se obuka fokusira na rat - rekao je Malard, prenosi Politiko.

- Pomorske borbe postaju sve verovatnije. Prelazimo iz sveta u kome smo bili poprilično slobodni da radimo ono što smo želeli u svet, u kome se redovno osećamo ugroženo. Sada se obučavamo za druge misije, posebno za ono što nazivamo ratovanjem visokog intenziteta - rekao je on za briselski sajt.

Francuska je jedina zemlja EU koja ima nosač aviona na nuklearni pogon Šarl de Gol, koji takođe nosi nuklearno oružje. To je vodeći brod šire borbene grupe nosača koja uključuje nuklearne podmornice, fregate i borbene avione „rafale”.

Očekuje se da će francuska borbena grupa na nosačima započeti misiju u Sredozemnom moru u narednim danima.

Кako kaže Malard, s obzirom na to da se ruski sukob sa Ukrajinom preliva u Crno more, a Huti nemilosrdno napadaju brodove u Crvenom moru, zapadne mornarice moraju da se prilagode novom okruženju sa sve nesputanijim konkurentima.

- Tamo postajemo malo agresivniji, ili se bar spremamo da budemo - rekao je kontraadmiral.

- Mornari vežbaju borbu protiv onih koji žele da nas unište - kaže on.

- Nije u pitanju neko ko želi da se bavi ilegalnom trgovinom, ne neko ko želi da krade ribu ili da nas posmatra, već neko ko želi da nas uništi - rekao je Malard.

Francuska mornarica je 2021. uvela novu vežbu Polaris koja simulira pomorsku bitku. Ideja je da se posade i plovila dovedu u borbene situacije koje „oslobađaju sva pravila za razvoj mašte mornara i boraca”.

- To je malo rizičnije, ali je veoma korisno aktivirati taktičko razmišljanje - rekao Malard.

Na proleće će francuska mornarica izvesti vežbu tipa Polarisa sa italijanskom flotom.

Iako se Francuska priprema za rat visokog intenziteta na moru, Pariz ne vidi Kinu kao neposrednu pretnju, kao što je to slučaj sa SAD.

Govoreći o Kini, Malard je rekao Peking ima prilično restriktivnu viziju slobode plovila i odlučila je da svoje napore usmeri na kontrolu Južnog kineskog mora.

Dodao je da francuske diplomate i političari redovno ukazuju na pokušaje Kine da destabilizuje svetski poredak koji predvodi SAD.

- Ali Francuska se ne pozicionira u bipolaranoj logici - rekao je francuski kontraadmiral.

- Sve dok Kinezi nisu izvršili invaziju na ostrvo La Reuninon ili odlučili da nas izbace sa ostrva Majot, nema razloga da izdvajamo Kineze kao našeg glavnog protivnika - rekao je on misleći na ostrvske teritorije Francuske u Indijskom okeanu, prenosi RT Balkan.

Autor: redportal.rs