Borba za samostalnost i nezavisnost na čelu sa knezom Milošem

Na današnji dan 1815. godine podignut je Drugi srpski ustanak.

Ustanak je počeo dve godine po krvavom gušenju Prvog srpskog ustanka, a godinu dana nakon propasti Hadži-Prodanove bune, u čijem gušenju je učestvovao i knez Miloš Obrenović.

Ustanak je počeo u Takovu i tada je za njegovog vođu izabran Miloš Obrenović. Ustanici su u kratkom vremenskom periodu zabeležili nekoliko značajnih pobeda na bojnom polju, koje je potom knez Miloš vešto koristio u diplomatskim pregovorima.

U oktobru iste godine došlo je do pregovora kneza Miloša i Marašli Ali-paše o miru, na šta se Carigrad odlučio imajući u vidu ruske pobede nad Napoleonom i mogućnost da ruska vojska siđe na Balkan radi zaštite Srba, na šta je imala pravo na osnovu osme tačke Bukureškog ugovora.

Mada je time završen oružani deo ustanka, nastavljena je borba na diplomatskom polju, koja je dugo trajala i donela Srbiji status autonomne kneževine u okviru Osmanskog carstva.

Kako je stvaranjem autonomne kneževine omogućen nastanak redovne stajaće vojske, ovaj datum je uzet za proslavu Dana Vojske Srbije.

Autor: redportal.rs