Sećanje na više od 23.000 boraca koji su dali živote u ratu 🕯️

Republika Srpska danas proslavlja Dan boraca Republike Srpske, kao i Dan Prvog srpskog ustanka.

Dan boraca posvećen je učesnicima Odbrambeno-otadžbinskog rata (1992—1995), odnosno pripadnicima Vojske Republike Srpske. Procenjuje se da je 23.752 pripadnika VRS poginulo u toku rata.

Centralno obeležavanje Dana boraca Republike Srpske održaće se u Višegradu, gde će biti položeni venci na Trgu palih boraca, a zatim će se održati svečana akademija.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je uputio čestitku povodom Dana boraca i Dana Prvog srpskog ustanka u kojoj je naveo:

Vođeni časnim i plemenitim ciljevima, pripadnici Vojske Republike Srpske podneli su veliku žrtvu, pokazali junaštvo i hrabrost i s ponosom odbranili Republiku Srpsku. Zbog toga je dužnost i obaveza svih nas da sačuvamo tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i uspomenu na pale borce, koji su za slobodu otadžbine i potomaka ugradili život u temelje naše Republike.

IZVOR: X / @MiloradDodik

Čestitku je uputio i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić. Istakao je da je ovaj dan prilika da se prisetimo hrabrih i časnih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su dali nemerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske i odbrani interesa i slobode srpskog naroda.

Ovo je prilika da iskažemo dužnu zahvalnost i poštovanje prema svim borcima koji su dali svoj život za slobodu Republike Srpske i pravo srpskog naroda na život dostojan čoveka.
View this post on Instagram

A post shared by Dr Nenad Stevandić (@nenad_stevandic)

IZVOR: IG / @nenad_stevandic

Autor: redportal.rs