Zajednička borba za oslobođenje od viševekovnog ropstva ⚔️

Knez Mihailo Obrenović i knjaz Nikola Petrović, vladari Srbije i Crne Gore, sklopili su tajni ugovor o zajedničkoj borbi srpskog naroda za oslobođenje od Osmanske imperije i potom ujedinjenje u jedinstvenu državu.

Knez Mihailo i knjaz Nikola su ranije pokazivali međusobne simpatije i želju za zajedničkom nacionalnom saradnjom. Kada se 1864. godine knjazu Nikoli rodila kćerka Ljubica Zorka, on je zamolio kneza Mihaila da bude kum na njenom kršenju, što je Mihailo rado prihvatio i preko posrednika postao.

Usledio je i ugovor dva kneza o zajedničkoj borbi protiv Turaka. Ugovorom su potvrdili želju da se zajednički bore za oslobođenje celog srpskog naroda i ujedinjenje u jednu srpsku državu. Ugovor je predviđao i da će vladar nove države biti knez Mihailo Obrenović, dok će knjaz Nikola sa porodicom uživati istaknut položaj i očuvati kneževsku titulu.

U maju 1867. godine, knjaz Nikola se pismom zahvalio knezu Mihailu za pomoć od 5.000 pušaka. Do rata za konačno oslobođenje došlo je tek 1876. godine. Neposredno uoči rata, tačnije 16. juna, na Cetinju je zaključen ugovor o zajedničkoj borbi kojim su praktično potvrđeni dogovori kneza Mihaila i knjaza Nikole.

Odlukom Vrhovnog saveta odbrane od 25. decembra 1993. godine, ovaj datum je proglašen za Dan Vojske Jugoslavije.

Autor: redportal.rs