Za jedne tužan, za druge Dan nezavisnosti

Na današnji dan 1992. godine u Sarajevu se odigrao tragični događaj, koji mnogi smatraju početkom ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini.

Tog 1. marta bio je drugi dan referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ, koji su Srbi bojkotovali. Usled bojkota Srba, na referendum je izašlo 63,7% građana, što je prema tadašnjem zakonu koji je tražio dve trećine izašlih birača za pravovažnost referenduma, značilo da referendum nije uspeo. Samim tim, nisu se stekli ni uslovi da Skupština prihvati njihove rezultate, do čega nikad nije ni došlo.

Bez obzira na zaoštrene političke odnose, nedelja 1. mart bio je dan venčanja apsolventa bogoslovije Milana Gardovića i Dijane Tambur u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu. Po venčanju, svatovi su pošli u Staru srpsku crkvu na Baščaršiji, gde je trebalo da se održi ručak.

U popodnevnim časovima, svadbenu povorku presrela je grupa mladića u automobilu i pokušala da otme srpsku zastavu koju su svatovi nosili, što je bio običaj na svadbama širom Jugoslavije. Neko od njih je zapucao na svatove i ubio starog svata Nikolu Gardovića, mladoženjinog oca, a ranio sveštenika Radenka Mirovića. Očevici su kao izvršioca zločina prepoznali predratnog sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćela.

Delalić je i sam priznao ubistvo Gardovića, tvrdeći da je to muslimanski patriotski akt. U ratu je dostigao visoki čin u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, a komandovao je i jednom brigadom. Suđeno mu je nakon rata, ali proces nije okončan, pošto je Delalić ubijen 2007. godine.

Milan i Dijana Gardović su izbegli u Švedsku i nastavili život. Federacija Bosne i Hercegovine proslavlja ovaj dan kao Dan nezavisnosti.

Autor: redportal.rs