Borac za prava Afroamerikanaca u SAD u*ijen je na današnji dan ☝

Martin Luter King, rođen 1929. u Atlanti kao Majkl King Mlađi, bio je američki baptistički sveštenik i borac za građanska prava.

U borbi za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD koristio je metode nenasilja i građanske neposlušnosti.

U Memfisu ga je na današnji dan, 4. aprila 1968. ubio Džejms Erl Rej, pred početak promocije Kampanje siromašnih, koju je King pokrenuo početkom te godine. Džejms Erl Rej je u martu 1969. osuđen na 99 godina robije. Kasnije je nezavisna istraga pokazala da je verodostojnost dokaza FBI nepouzdana i da nije sigurno da je Rej atentator, ali nije uspela da izdejstvuje obnovu sudskog procesa.

Martin Luter King je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964. godine.

IZVOR: YT / rarefacts606

Smatra se jednim od najboljih govornika u istoriji SAD. Njegovi govori i propovedi poput Volite svoje neprijatelje i Imam san danas su baština ne samo Amerikanaca već i celog čovečanstva. Zajedno s govorima Mahatme Gandija i delom Tolstoja Istina Božija je u tebi, postali su manifest nenasilne borbe za ljudska prava.

Martina Lutera Kinga je posthumno, 1977. godine, odlikovao predsednik Džimi Karter Predsedničkom medaljom slobode. Od 1986. se u SAD obeležava dan posvećen njemu, a 2004. mu je posthumno dodeljena kongresna Zlatna medalja.

Iako za života osporavan i kritikovan od strane režima (FBI ga je pratio i prisluškivao) i svojih sunarodnika (Malkolm Iks i Crni panteri su bili za revolucionarnu borbu) postao je jedan od simbola SAD i afroameričke zajednice.

Danas oko 730 većih i manjih gradova u SAD ima ulicu koja nosi njegovo ime, piše Srpska info.

Autor: Srpskainfo.com