Pripadnik Đinđićevog obezbeđenja i danas osporava zvaničnu verziju ☝🏻

Na današnji dan 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije ubijen je premijer dr Zoran Đinđić.

Đinđić je toga dana krenuo na sastanak Saveta za borbu protiv korupcije, a imao je i predviđen susret sa Anom Lind, ministarkom spoljnih poslova Švedske. Zbog prethodne povrede se otežano kretao uz pomoć štaka, usled čega je najpre hteo da dan provede kod kuće, ali se ipak odlučio da dođe u Vladu. Pripadnici njegovog obezbeđenja su na putu do Vlade pokušali da kontaktiraju osobu zaduženu za doček premijera na ulazu zgrade, kako je predviđeno bezbednosnim protokolom, što im je za rukom pošlo tek iz trećeg pokušaja.

Na Đinđića je pucano u 12 časova i 25 minuta, kada je izašao iz automobila i krenuo ka vratima zgrade Vlade. U istom trenutku, pogođen je i pripadnik njegovog obezbeđenja Milan Veruović. Obojica su prevezeni u Urgentni centar, a Đinđić je proglašen mrtvim u 13.30 časova, nakon bezuspešne hirurške intervencije.

U sudskom procesu koji je usledio, utvrđeno je da je na Đinđića pucao Zvezdan Jovanović, pripadnik Jedinice za specijalne operacije. Kao učesnici u zaveri i organizaciji atentata osuđeni su Milorad Ulemek Legija i još desetak pripadnika Zemunskog klana.

Međutim, Đinđićev telohranitelj Milan Veruović, koji je preživeo atentat, osporava zvaničnu verziju. Svoje nedoumice i propuste koje vidi u zvaničnoj verziji izneo je u knjizi Treći metak, čiji je koautor novinar Nikola Vrzić.

IZVOR: YT / Novo jutro

Autor: redportal.rs