Entitet Federacija BiH 1. mart proslavlja kao državni praznik, Dan nezavisnosti BiH.

Sukobi na prostoru Bosne i Hercegovine eskaliralii su ubistvom srpskog svata Nikole Gardovića ispred Stare crkve na Baščaršiji.

Foto: Redportal.rs/Nevena R.

Taj 1. mart 1992. bio drugi dan referenduma o eventualnoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ, netrpeljivost od strane muslimana je bila sve vidljivija, a svadba u centru Sarajeva je dodatno iziritirala, kako kažu, muslimane u Sarajevu.

Kriminalaci iz redova muslimana, Ramiz Delalić zvani Ćelo, Suad Šabanović, Muhamed Švrakić, sin osnivača Zelenih beretki Emina Švrakića i Taib Torlaković učestovali su u napadu na svatovsku kolonu.

Provokacije su eskalirale u porti crkve u Novom Sarajevu, jer su svatovi bili izloženi psovkama, pretnjama i povicima: „Šta ćete vi ovde? Nije ovo Srbija! Idite u Srbiju!“. Nikola Gardović je pokušao da odbrani svatove rečima: "Šta to činite? Ne kvarite mi veselje, sram vas bilo!"

IZVOR: YT / debeljaca1

Delalić je pokušao Nikoli Gardoviću da oduzme srpsku zastavu nakon čega je došlo do tuče. Ramiz Delalić je tada izvadio pištolj i ubio Gardovića, a sveštenik SPC i Radenko Mirović je ranjen. Iako je došlo do ubistva Delalić i ostale ubice nisu uspele da otmu zastavu.

Foto: Wikipedia.org

Ni danas, 32 godina posle niko nije odgovarao za ubistvo Nikole Gardovića, a entitet Federacija BiH 1. mart proslavlja kao državni praznik, Dan nezavisnosti BiH.

Autor: Redportal.rs