"Trupe Severne Koreje u Ukrajini su legitimna meta"

Kako je preneo portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele Kuće Džon Kirbi, ako severnokorejski vojnici uđu u konflikt na strani Rusije postaće legitimne vojne mete.

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin izjavio je u sredu da se trenutno u Rusiji nalazi neidentifikovani broj severnokorejskog vojnog osoblja kao i da Pentagon ne zna tačno šta oni tamo rade. Ostin je dodao da bi bio zaista veliki problem ako Severna Koreja planira da počne učešće u sukobu na strani Ruske Federacije.

Nešto kasnije u sredu, Džon Kirbi je preneo medijima da je najmanje 3.000 vojnika Severne Koreje ušlu na istok Ruske Federacije ovog meseca kao i da su poslati na različita mesta za obuku.

Kirbi je dodao da SAD ne znaju kroz kakvu obuku i sa kojim ciljem je oni prolaze. Međutim, dosta se spekuliše da je cilj obuke priprema za prebacivanje na zapad zemlje i ulazak u borbe na teritoriji Ukrajine.

Ako ovi severnokorejski vojnici odluče da stupe u borbu na strani Ruske Federacije u Ukrajine, postaće legitimne vojne mete.

Pjongjang je odbacio ovakve tvrdnje i nazvao ih neosnovanim. Portparol Kremlja, Dimitri Peskov izjavio je da je saradnja između Ruske Federacije i Severne Koreje suvereno pravo ove dve zemlje, kao i da je Moskva već videla veliki broj kontradiktornih informacija koji se tiču ove teme.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je još pre dve nedelje da severnokorejski oficiri i tehničko osoblje se uveliko razmešta u blizini fronta, te da Pjongjang planira da pošalje oko 10.000 vojnika koji će učestvovati u borbama.

Južnokorejska špijunska agencija NIS, izjavila je prošle nedelje da je Severna Koreja poslal oko 1500 vojnika na obuku u Rusiju. Dodala je i da očekuje da će ovi vojnici biti poslati na front kada se njihova adaptaciona obuka završi.

Rusija i Severna Koreja potpisale su Ugovor o opštem strateškom partnerstvu u Junu, tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu. U okviru ugovora nalazi se i klauzula po kojoj se i Rusija i Severna Koreja obavezuju da pomognu jedna drugu u slučaju ratnog stanja ili direktne oružane invazije.

Autor: redportal.rs