U maju će francuske trupe učestvovati u velikoj vojnoj vežbi u Rumuniji

Naredna godina će se pokazati kao ključni test za francusku vojsku jer se transformiše u snagu sposobnu da se suprotstavi Rusiji, prenosi Politiko.

U maju će francuske trupe učestvovati u velikoj vojnoj vežbi u Rumuniji pod nazivom Dačija proleće 2025, kojom će se proceniti njihova sposobnost da brzo pređu na istočni bok NATO-a. To je njihova ključna dužnost ako ruski predsednik Vladimir Putin odluči da napadne članicu Alijanse.

- Do sada smo se samo igrali rata. Sada postoji određeni neprijatelj i mi obučavamo ljude sa kojima bismo zapravo bili u ratu - rekao je novinarima u petak šef kopnene komande vojske za Evropu general Bertrand Tujus.

Francuske kopnene snage su poslednjih godina krenule u "duboku transformaciju" kako bi bile spremne za sukob visokog intenziteta sličan ratu u Ukrajini. Francuska vojska ima nova naređenja NATO-a, za koje časopis kaže da su usmerena na 2027. kada bi trebalo da bude u stanju da rasporedi za rat spremnu francusku diviziju, uključujući municiju, zalihe i logistiku za 30-dnevni rat.

Kako navodi Politiko, u tom pravcu će francuska vojska za 10 dana obučavati brigade spremne za rat u Rumuniji. Ovo je međukorak koji treba da potvrdi kredibilitet Francuske kod saveznika u NATO-u i otvori put za postizanje zacrtanog cilja 2027. godine.

Autor: redportal.rs