Vlasti Severne Koreje nazvale su Tae Jong-hoa "ljudskom nakazom"

Bivši diplomata koji je bio zamenik ambasadora u ambasadi Severne Koreje u Londonu postao je zamenik ministra u Južnoj Koreji.

On i njegova porodica pobegli su u Južnu Koreju 2016. godine. Vlasti Severne Koreje nazvale su Tae Jong-hoa "ljudskom nakazom" i optužile ga za proneveru i druge zločine. Tae je rekao da je prebegao jer je bio razočaran režimom Kim Džong-una i zato što je želeo da njegova deca imaju bolju budućnost.

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol imenovao je Taea za generalnog sekretara Savetodavnog saveta za mirno ujedinjenje, tela koje savetuje predsednika o politici mirnog ujedinjenja Južne i Severne Koreje. Tako je Tae postao prvi severnokorejski prebeg koji je imenovan za zamenika ministra u Južnoj Koreji.

On je prava osoba koja će pomoći uspostavljanju miroljubive politike ujedinjenja zasnovane na liberalnoj demokratiji, saopštila je kancelarija južnokorejskog predsednika.

U Južnoj Koreji živi oko 34.000 Severnokorejaca koji su prebegli iz Severne Koreje. Oni dobijaju značajnu podršku od vlade Južne Koreje, što uključuje državljanstvo, subvencionisano stanovanje i fondove za preseljenje.

Međutim, mnogi prebezi imaju problema da se prilagode kapitalističkom društvu u Južnoj Koreji i često su žrtve diskriminacije.

Najviši zvaničnik koji je prebegao iz Severne u Južnu Koreju je Hvang Jang-jop iz vladajuće Radničke partije, koji je nekada podučavao pokojnog oca Kim Džong-una. Prebegao je u Južnu Koreju 1997. i umro 2010.

Autor: redportal.rs