Dostavljena lista potrebnog naoružanja i detaljan spisak meta

Tajna sekcija #plana pobede" koju je otkrio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u sredu, uključuje i mete na ruskoj teritoriji koje trebaju da se unište dalekometnim naoružanjem, navodi Mikhail Podolak pomoćnik ukrajinskog predsednika.

Delovi plana koji nisu optkriveni javnosti uključuju i listu meta, plan delanja, kao i detaljan spisak potrebnog naoružanja sa kojima bi se izveli udari po Ruskoj Federaciji.

Kako je navedeno:

Tu, u dodatku dokumenta, jasno je navedeno kakav tip naoružanja treba da bude korišćen za uništenje logistike koja se nalazi veoma daleko od fronta. Kao i koje mete treba da se eliminišu i kolika je količina naoružanja potrebna da bi se to izvelo.

Zelenski je otkrio, kako je nazvao, Plan pobede u obraćanju parlamentu Ukrajine. Takođe, Zelenski je obišao skloro sve zapadne prestonice da bi pokazao plan i prikupio podršku za njegovo ostvarenje.

Javni deo plana sastoji se većinom od zahteva koje traži Zapad. Kijev zahteva da dobije odmah poziv za učlanjenje u NATO, uklanjanje svih restrikcija na korišćenje zapadnog naoružanja, kao i postavljanje tzv. "velikog i obimnog nenuklearnog paketa za odvraćanje" na svojoj teritoriji od strane zapadnih zemalja.

Plan, a posebno njegov centralni deo o pristupu NATO, izazvao je pomešane reakcije na Zapadu. Vašingtonov izaslanik u NATO Džulijen Smit je izjavila da iako je savez posvećen tome da Ukrajina postane članica NATO, samo učlanjenje nije u okviru bilo kakvih kratkoročnih planova.

Moska je, sa druge strane, odbacila plan nazivajuća "miksom političkih slogana".

Autor: redportal.rs