Šolc odbio da da dozvolu Ukrajini za korišćenje svog naoružanja za udare po dubini Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc je po svemu servirao hladan tuš predsedniku ukrajine Volodimiru Zelenskom. Kako je naveo, odgovornost EU je da ne dozvoli da konflikt u Ukrajini postane rat između Rusije i NATO.

U sredu, predsednik Zelenski je predstavio svoju viziju u ukrajinskom parlamentu, priznajući da njegov uspeh u velikoj meri zavisi od podrške zapadnih zemalja. Plan se sastoji od osam tačaka od kojih su tri strogo poverljive.

Medju javno dostupnim delovima plana je i zahtev da se Ukrajina odmah primi u NATO. Potom, Kijev zahteva da zapadne zemlje odmah ukinu sve restrikcije na korišćenje dalekometnih raketnih sistema, uključujući i one koje će im omogućiti da vrše udare duboko u teritoriju Ruske Federacije.

Dajući izjavu novinarima u četvrtak, Šolc je jasno stavio do znanja:

Nemački stav o temama o kojima se razgovaralo ostaje nepromenjen.

Takođe odgovorio je i po pitanju konstantnih zahteva Ukrajine za nemačkim Taurus raketama velikog dometa, ponovivši da i dalje smatra da to nije trenutno ono što je potrebno Ukrajini i da stoji pri tome.

Šolc je takođe i negativno reagovao na zahteve Ukrajine za ubrzano učlanjenje u NATO, navevši da je Ukrajina nepromenljivo na putu učlanjenja u savez ali da će punopravno članstvo biti u neodređenoj budućnosti kada se ispune određeni uslovi.

Autor: redportal.rs