Prva tačka plana pod nazivom "geopolitika", predlaže da se Ukrajini pošalje poziv u NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u parlamentu da bi rat u Ukrajini mogao da se okonča najkasnije sledeće godine, ako se sada sprovede njegov plan "pobede".

Plan pobede, koji je predstavio u pet tačaka i tri aneksa će pomoći, istakao je, da se dobije rat sa Rusijom, koji počeo u februaru 2022. godine.

Zelenski je rekao da se prve četiri tačke odnose na ratno vreme, a poslednja na vreme nakon završetka rata da bi se "sprečila druga invazija".

Prva tačka pod nazivom "geopolitika", predlaže da se Ukrajini pošalje poziv u NATO.

- Pozivanje Ukrajine u NATO može da predstavlja istinski fundamentalni mir, jer je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti, a i (predsednik Rusije Vladimir) Putin mora da vidi da su njegove geopolitičke kalkulacije na gubitku - rekao je Zelenski, a prenosi RTS.

Sledeća tačka se tiče "odbrane" i u njoj je sadržan precizan spisak vojnog naoružanja koje je neophodno za podršku ukrajinskim snagama.

Prema rečima predsednika treća tačka je "strateško odvraćanje" i ona ima tajni aneks, koji je prenet na SAD i lidere nekih evropskih država.

Ukrajina predlaže da se na njenom tlu postavi sveobuhvatni strateški paket odvraćanja koji će biti dovoljan da zaštiti Ukrajinu od bilo kakve vojne pretnje iz Rusije.

- Kada Rusija zna da će biti odgovora, bira pregovore i stabilan suživot čak i sa strateškim protivnicima - rekao je predsednik.

Tajni aneks sadrži i četvrta tačka pod nazivom "ekonomija" biće dostupni samo određenim partnerima.

Poslednja tačka, "bezbednost", odnosi se na posleratno doba i predlaže da se određeni kontingenti oružanih snaga SAD, koji su stacionirani u Evropi, zamene vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, kako bi se ojačala odbrana čitavog NATO-a.

Ukrajina je do sada svoj plan pobede predstavila liderima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske.

Sa druge strane, Kremlj je saopštio da je prerano da se komentariše "plan pobede" Zelenskog, ali da Kijev treba da se "otrezni" i shvati beskorisnost politike koju vodi.

Autor: Rts.rs