Šta je hronotip? ☝️

Hronotip je biološki ritam koji određuje kada smo najaktivniji i kada nam je potreban odmor. Na osnovu toga, naučnici često koriste životinje kao metafore za različite hronotipove: lavovi, vukovi, medvedi i delfini. Svaki hronotip ima jedinstven uticaj na san i produktivnost.

Lavovi su ranoranioci. Kao pravi kraljevi jutra, bude se rano i najproduktivniji su u prvim satima dana. Lavovima odgovara rano spavanje i ustajanje, što doprinosi kvalitetnom snu. Njihov san obično prati prirodan ciklus svetlosti, pa se retko suočavaju sa nesanicom.

Vukovi su noćne ptice. Najviše energije imaju kasno uveče, pa vole da rade i budu aktivni kada drugi spavaju. Vukovi često imaju problem sa snom jer se njihovo telo teško prilagođava ranom ustajanju, što može dovesti do nedostatka sna i umora tokom dana.

Medvedi prate sunčev ritam. Njihov hronotip je najčešći – oni se bude sa suncem i odlaze na spavanje kada ono zalazi. San im je obično kvalitetan jer se njihov ritam poklapa sa prirodnim svetlom.

Delfini su skloni nesanici. Ovaj hronotip je povezan sa lakim snom i često se budi zbog sitnih zvukova ili stresa. Delfinima je teško uspostaviti rutinu spavanja, što može narušiti kvalitet sna.

Razumevanje hronotipa može vam pomoći da prilagodite dnevne obaveze i poboljšate kvalitet sna.

Autor: Balša Stupar