Izuzetno je zdrav i lekovit ☝️

Čaj od hajdučke trave, poznate i kao stolisnik (Achillea millefolium), pravi je eliksir za vaš digestivni sistem. Ova biljka, koja raste na livadama i obroncima, od davnina je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Čaj od hajdučke trave pomaže u ublažavanju različitih probavnih tegoba, uključujući nadimanje, grčeve, gasove i lošu probavu.

Jedna od glavnih prednosti čaja od hajdučke trave je njegovo protivupalno dejstvo. Sadrži jedinjenja poput flavonoida i seskviterpena, koji smiruju iritaciju u crevima i pomažu u lečenju upala. Pored toga, ovaj čaj stimuliše lučenje žuči, što olakšava varenje masne hrane i poboljšava celokupno varenje.

Hajdučka trava takođe ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u borbi protiv štetnih bakterija i parazita u digestivnom traktu. Redovno konzumiranje ovog čaja može doprineti uravnoteženju crevne flore i jačanju imunološkog sistema.

Priprema čaja je jednostavna: jednu kašičicu suve hajdučke trave prelijte šoljom vrele vode, pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procedite i pijte 2-3 puta dnevno.

Autor: Balša Stupar