Probajte ih ☝️

Ukoliko želite da unapredite energetsku efikasnost svog doma i smanjite račune za struju, postoji nekoliko jednostavnih trikova koje možete primeniti.

Prvo što možete uraditi je da zamenite stare sijalice LED sijalicama. LED sijalice troše manje energije, a istovremeno pružaju isti nivo osvetljenja kao i klasične sijalice. Osim toga, redovno čišćenje sijalica i lustera može poboljšati osvetljenje i smanjiti potrošnju energije.

Drugi korak ka efikasnijem korišćenju energije u vašem domu je izolacija. Proverite prozore i vrata na eventualne propuste i zaptivajte ih kako biste sprečili gubitak toplote u zimskim mesecima, ili hlađenje tokom leta. Takođe, dodavanje izolacije na tavanu ili ispod podova može značajno smanjiti potrošnju energije za grejanje ili hlađenje.

Razmislite i o nabavci uređaja sa energetskom oznakom A++ ili višom klasom energetske efikasnosti. Noviji aparati troše manje energije u poređenju sa starijim modelima, što će se odraziti na vaše račune za struju.

Još jedan trik je da koristite pametne termostate. Oni pružaju mogućnost da precizno podešavate temperaturu u vašem domu i automatsko isključuju grejanje ili hlađenje kada nisu potrebni.

Ne zaboravite ni na redovno održavanje sistema za grejanje i hlađenje. Čisti filteri i redovno servisiranje uređaja mogu poboljšati efikasnost sistema i produžiti im vek trajanja.

Primenom ovih jednostavnih trikova možete značajno unaprediti energetsku efikasnost svog doma, smanjiti troškove energije i doprineti očuvanju životne sredine.

Autor: Balša Stupar