Obratite pažnju i smanjite prekomernu izloženost ☝️

Plavo svetlo, prisutno u sunčevoj svetlosti, ali i u ekranima elektronskih uređaja poput mobilnih telefona, tableta i računara, sve više privlači pažnju zbog svog uticaja na ljudski organizam. Iako je plavo svetlo neophodno za regulaciju našeg cirkadijalnog ritma, odnosno unutrašnjeg sata koji upravlja ciklusima spavanja i budnosti, prekomerno izlaganje ovom svetlu, naročito u večernjim satima, može imati negativne posledice.

Jedan od glavnih problema prekomerne izloženosti plavom svetlu je poremećaj spavanja. Naime, plavo svetlo smanjuje lučenje melatonina, hormona koji signalizira telu da je vreme za san. Kada se nivo melatonina smanji, može doći do poteškoća sa uspavljivanjem i kvalitetom sna. Dugoročno, nedostatak sna može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući umor, smanjenje koncentracije, pa čak i povećanje rizika od hroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.

Osim toga, plavo svetlo može izazvati naprezanje očiju, što se manifestuje simptomima poput glavobolje, suvoće očiju i zamagljenog vida. Ovo je posebno izraženo kod osoba koje provode mnogo vremena ispred ekrana.

Kako bismo smanjili negativan uticaj plavog svetla, preporučuje se korišćenje filtera za plavo svetlo na uređajima, kao i smanjenje vremena provedenog ispred ekrana, naročito pre spavanja. Na taj način možemo zaštititi naše zdravlje i obezbediti kvalitetniji san.

Autor: Balša Stupar