Obratite pažnju tokom letnjih vrućina ☝️

Čuvanje hrane u frižideru je ključno za očuvanje njenog kvaliteta i sigurnosti. Ove namirnice obavezno treba držati na hladnom mestu kako bi se sprečilo razmnožavanje štetnih bakterija i kvarenje.

Mlečni proizvodi, kao što su mleko, jogurt, sir i pavlaka, moraju se čuvati u frižideru. Ovi proizvodi su posebno podložni kvarenju na sobnoj temperaturi. Jaja takođe treba držati u frižideru kako bi se izbegla kontaminacija salmonelom.

Sveže meso, riba i morski plodovi su izuzetno osetljivi i brzo se kvare ako se ne čuvaju na odgovarajućoj temperaturi. Ovde spadaju i proizvodi od mesa, kao što su kobasice i suhomesnati proizvodi. Ostatke kuvanih jela, posebno ona koja sadrže meso, takođe treba što pre ohladiti i staviti u frižider.

Voće i povrće koje je već isečeno ili oljušteno mora se čuvati u frižideru kako bi se produžila njihova svežina. Ovo važi i za sveže sokove i smutije koji, zbog prirodnih šećera i vlage, mogu brzo postati leglo bakterija.

Pridržavanjem ovih pravila, ne samo da ćete produžiti vek trajanja namirnica, već ćete i zaštititi sebe i svoju porodicu od potencijalnih zdravstvenih problema. Zato, budite oprezni i pravilno čuvajte hranu u frižideru!

Autor: Balša Stupar