Eliminišite ove navike tokom letnjih vrućina ☝️

Velike vrućine mogu biti izuzetno opasne, posebno tokom letnjih meseci. Da biste se zaštitili od negativnih posledica visokih temperatura, važno je da izbegavate sledeće tri stvari.

1. Direktno izlaganje suncu: Izlaganje direktnim sunčevim zracima može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su opekotine, sunčanica i toplotni udar. Izbegavajte boravak na otvorenom između 10 i 16 časova kada je sunce najjače. Ako morate da budete napolju, koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom, nosite šešir sa širokim obodom i laganu, svetlu odeću koja pokriva kožu. Takođe, sunčane naočare su neophodne kako biste zaštitili oči od štetnog UV zračenja.

2. Fizička aktivnost: Fizička aktivnost na visokim temperaturama može dovesti do pregrejavanja tela i dehidracije. Ako se bavite sportom ili radite fizički posao, planirajte aktivnosti rano ujutro ili kasno uveče kada su temperature niže. Pravilno hidriranje je ključno – pijte vodu pre, tokom i posle fizičke aktivnosti. Izbegavajte kofeinske i alkoholne napitke koji mogu dodatno dehidrirati organizam.

3. Konzumiranje teške i masne hrane: Teška i masna hrana može dodatno opteretiti organizam tokom visokih temperatura, što može izazvati osećaj nelagodnosti i umora. Tokom letnjih meseci, preferirajte lagane obroke bogate voćem i povrćem. Hladne salate, sveže voće i povrće, kao i obroci bogati vlaknima pomoći će vam da održite energiju i hidriranost. Izbegavajte obroke koji zahtevaju dugotrajnu pripremu i korišćenje rerne ili šporeta koji dodatno zagrevaju prostor.

Prateći ove savete, možete smanjiti rizik od zdravstvenih problema i uživati u letnjim mesecima na siguran način. Ostanite hidrirani, pazite na svoje telo i uživajte u letu!

Autor: Balša Stupar