Sve je češći problem modernog doba ☝️

Tenziona glavobolja je najčešći tip glavobolje, a karakteriše se blagim do umerenim bolom koji se često opisuje kao osećaj stezanja ili pritiska oko glave. Ovaj tip glavobolje može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana i može značajno uticati na kvalitet života.

Iako tačan uzrok tenzione glavobolje nije u potpunosti poznat, smatra se da je povezan sa stresom, napetostima mišića vrata i glave, kao i psihološkim faktorima.

Simptomi tenzione glavobolje uključuju tupi, bolni osećaj, osećaj stezanja ili pritiska na čelu, slepoočnicama ili potiljku, kao i osetljivost u mišićima glave, vrata i ramena. Za razliku od migrene, tenziona glavobolja obično ne uzrokuje mučninu, povraćanje ili osetljivost na svetlost i zvuk.

Prevencija tenzione glavobolje često uključuje promene u načinu života i tehnike za smanjenje stresa. Neke od preporučenih strategija uključuju:

Redovno vežbanje: Fizička aktivnost pomaže u smanjenju stresa i napetosti mišića, što može prevenirati pojavu glavobolja. Razgibavanje, pilates i istezanje mogu biti posebno korisni.

Upravljanje stresom: Tehnike relaksacije poput meditacije, dubokog disanja i progresivne mišićne relaksacije mogu pomoći u smanjenju stresa. Takođe, važno je naći vreme za hobije i aktivnosti koje volite.

Pravilno držanje tela: Nepravilno držanje može dovesti do napetosti u mišićima vrata i ramena. Obratite pažnju na držanje tela, posebno ako dugo sedite za računarom. Pravite redovne pauze i istežite se.

Adekvatan san: Nedostatak sna ili nekvalitetan san mogu povećati rizik od tenzione glavobolje. Pokušajte da uspostavite redovan raspored spavanja i osigurate dovoljno vremena za odmor.

Hidratacija: Dehidracija može doprineti glavoboljama. Pijte dovoljno vode tokom dana.

Ako su tenzione glavobolje učestale ili vrlo intenzivne, važno je konsultovati se sa lekarom koji može preporučiti odgovarajuće tretmane ili terapije, kao što su lekovi protiv bolova, fizikalna terapija ili psihoterapija.

Autor: Balša Stupar