Ovo stanje uzrokuje ubrzanu regeneraciju ćelija kože ☝️

Psorijaza je hronično oboljenje kože koje se manifestuje pojavom crvenih, ispupčenih fleka prekrivenih srebrnkastim ljuskama. Ovo stanje uzrokuje ubrzanu regeneraciju ćelija kože, što dovodi do nakupljanja novih ćelija na površini kože pre nego što stare ćelije umru i otpadnu, kao što je uobičajeno. Rezultat su crvene mrlje koje se često ljušte i svrbe, uz moguće bolove.

Borba protiv psorijaze zahteva multidisciplinarni pristup. Prvo i osnovno, važno je da osoba koja pati od psorijaze uspostavi dobru komunikaciju sa dermatologom, koji će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman. Uobičajeni tretmani uključuju primenu krema i masti koje sadrže kortikosteroide ili retinoide kako bi se smanjila upala i ublažio svrab. Takođe, fototerapija, koja koristi ultraljubičaste zrake, može biti efikasna za mnoge pacijente.

Pored medicinskih tretmana, važno je i voditi zdrav način života kako bi se smanjila mogućnost pojave i pogoršanja simptoma psorijaze. To uključuje izbegavanje stresnih situacija, jer stres može izazvati pogoršanje simptoma, kao i redovno vežbanje i održavanje zdrave ishrane. Ishrana bogata antiinflamatornim namirnicama poput voća, povrća, integralnih žitarica i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može imati blagotvoran uticaj.

Važno je i izbegavati faktore koji mogu izazvati pogoršanje simptoma, poput pušenja i prekomerne konzumacije alkohola. Redovne provere kod dermatologa su takođe važne kako bi se pratilo stanje i prilagodio tretman prema potrebama svakog pacijenta.

Autor: Balša Stupar