Reka Opava, obično visoka oko jedan metar, sada je narasla na gotovo pet metara

Češka se nastavlja boriti s teškim poplavama dok nivo rijeka raste tokom noći, a najkritičnije situacije odvijaju se u Moravsko-Šleskoj i sjevernoj regiji Olomuc.

U nedelju je grad Krnov u Moravsko-Šleskoj regiji naredio evakuaciju oko 1.000 stanovnika iz Dolni Kostelec i 13 drugih ulica. Češki Tešin je usledio rano ujutro, evakuišući svoj centar grada i ulicu Na Olšinach.

Reka Opava nastavlja rasti, zbog čega je u subotu evakuisano naselje Katerinki u gradu Opava.

U severnom Olomucu rijeka Bela izolovala je delove regije jer je poplavna voda potkopala auto-put I/44 koja povezuje Jesenik s Češku Ves, Pisečnu i Mikulovice.

U međuvremenu, policija traga za četiri nestale osobe. Trojicu je odnela rijeka u automobilu na području Jesenickog, a još jednog muškarca odnela je struja dok je čistio nanose u regiji Uherske Hradište.

Iz moravsko-šleske regije evakuisano je oko 3000 ljudi. Posebno je teška situacija u Krnovu, s velikim delovima grada, uključujući i centar grada, pod vodom.

- U istoj smo poziciji kao 1997. godine. Gotovo celi grad je poplavljen, a štete će se meriti milijardama kruna - procijenio je u nedelju ujutro nezavisni gradonačelnik Tomaš Hradil.

Reka Opava, obično visoka oko jedan metar, sada je narasla na gotovo pet metara, a na snazi ​​je upozorenje na poplavu trećeg stepena.

U centranoj Češkoj, reka Laba u Melniku dostigla je treći nivo upozorenja na poplavu preko noći, što je čini jedinom rekom u regiji koja je to učinila.

Dalje evakuacije moguće su u nedelju u mestima poput Podhradi nad Diji (regija Znojmo), kao i u Rajhradicama i Opatoviceama (regija Brno), a očekuje se da će se kiša nastaviti na severoistoku do ponedjeljka.

Autor: redportal.rs