Dugački su oko 1,5 metara i teške oko 318 kilograma, sa ogromnim rogovima.

Služba nacionalnog parka (NPS) objavila je upozorenje pozivajući posetioce Jeloustona da se drže podalje od rezidentne populacije losova u parku usred početka sezone parenja.

- Držite se podalje od bikova u Jeloustonu, posebno tokom jesenje sezone parenja. Vi ste odgovorni za sopstvenu bezbednost - rekli su zvaničnici parka u saopštenju.

Park je dom za između 6 do 7 stada, ukupno 10.000 do 20.000 losova u ovo doba godine, a pojava mužjaka, trebalo bi da bude dovoljna da vas odvrati da odete bilo gde u njihovu blizinu u bilo koje vreme, a kamoli u sezoni parenja.

Dugački su oko 1,5 metara i teške oko 318 kilograma, sa ogromnim rogovima.

Obično nisu agresivni, ali kada dođe sezona parenja, oni postaju 318 kilograma hormona, mišića i oružja kojima sigurno ne želite da stanete na put.

- Losovi su nepredvidivi i mnogo agresivniji u ovo doba godine, a ljudi su teško povređeni. Los trči brzo i može promeniti pravac bez upozorenja. Napadi mogu biti neprovocirani i nepredvidivi - objasnili su zvaničnici parka.

Na objavljenom video-snimku, turista u obližnjem nacionalnom parku Grand Teton može se videti kako prilazi losu, koji je zatim počeo da juriša na čoveka, koji je brzo pobegao, iako se brzo ponovo približio u pokušaju da napravi fotografiju. 📸

View this post on Instagram

A post shared by TouronsOfYellowstone (@touronsofyellowstone)

IZVOR: IG / touronsofyellowstone

Nisu samo mužjaci ti koji mogu postati agresivni. Parenje dovodi do slatkih malih beba losova i tokom sezone teljenja dolazi kasno proleće, majka losa može postati previše zaštitnički nastrojena.

Čuvari parka imaju nekoliko najboljih saveta kako da se zaštitite od losova dok uživate u putovanju u park:

1. Uvek držite najmanje 23 metra ili dužinu 2 autobusa pune veličine, od losova.

2. Ako vam se los priđe, odmah se povucite.

3. Osvrnite se po uglovima pre nego što izađete iz zgrada ili šetate oko slepih uglova - losovi se mogu naći kako lutaju na mestima koja ne biste nužno očekivali.

4. Nemojte prilaziti ili pratiti losa da biste slikali, umesto toga koristite dobar zum objektiv.

Ako los juriša na vas, preporučuje se da brzo pronađete sklonište bilo u vozilu ili iza visoke, čvrste barijere, ili kada sklonište nije dostupno, da pobegnete.

Autor: redportal.rs