Istraživanje je sprovedeno na Gradskom univerzitetu u Hong Kongu 🔍

Koze su razvile neku vrstu osetljivosti na ljudski glas tokom dugog druženja sa nama, pokazalo je novo istraživanje Gradskog univerziteta u Hong Kongu. Shodno tome, samo po našem glasu mogu da znaju da li smo srećni ili tužni, piše Muškimagazin.

Prema studijama, koze imaju tendenciju da obrate pažnju na promenu glasa, što im omogućava da otkriju neočekivanu kognitivnu dubinu.

- Ova studija pruža prve dokaze da koze mogu razlikovati signale izražene ljudskim glasom, odnosno emocionalnu valencu. Ovi nalazi doprinose ograničenoj dostupnoj literaturi koja pokazuje da su životinje, poput kućnih ljubimaca, osetljive na ljudske emotivne signale - kaže profesor Alan Mekligot, stručnjak za ponašanje i dobrobit životinja i autor istraživanja.

U eksperimentu, koze su čule niz vokalnih reprodukcija koje izražavaju pozitivnu (srećnu) ili negativnu (ljutnu) poruku tokom faze navikavanja. Zapis je zatim promenjen iz pozitivnog u negativan (ili obrnuto). Rezultati su pokazali da je 75% koza koje su gledale u govornika nakon promene intenzivnije gledale u govornika, što sugeriše da su primetile promenu emocionalnog sadržaja ljudskog glasa.

Ovo je samo još jedan dokaz, za one koji misle da nas životinje ne razumeju.

Autor: Muskimagazin.rs