Kao deo istraživanja stručnjaci su odabrali četiri odrasle jedinke i koristili njihove ćelije za stvaranje klonova

Kineski naučnici prvi put su klonirali tibetanske koze, koje su, uz jakove, konje i ovce, važna komercijalna stoka stanovnika Tibetanske visoravni, ali čija se rasa poslednjih godina degenerisala. 👇

Kako bi sprečila gubitak životinja važnih za lokalnu privredu, vlada severozapadne kineske provincije Ćinghaj od 2018. godine sprovodi istraživački program o primeni tehnologije embrionalnog inženjeringa na tibetanskim jakovima i kozama, preneo je kineski portal People's Daily.

Očekuje se da će program kloniranja pomoći u izboru najboljih jedinki tibetanske rase koza, očuvanju njihove populacije i povećanju prihoda lokalnih farmera i stočara. 🐐

Kao deo istraživanja stručnjaci su odabrali četiri odrasle jedinke i koristili njihove ćelije za stvaranje klonova. Kao rezultat toga, dobili su dve zdrave klonirane koze koje su težile oko 3,5 kg svaka, kako piše Tanjug, prenosi 021.rs.

Prema naučnicima, uspešno kloniranje jedinki najjačih i najprilagođenijih za život u uslovima visoravni je veliki napredak u tehnologiji uzgoja tibetanskih koza i pomoći će njihovoj rasi da povrate prilagodljivost i izbegnu degeneraciju.

Kako je saopšteno, u SAD su naučnici uspešno klonirali vrstu crnonogog tvora, koja je na listi ugroženih vrsta.

Autor: 021.rs