Sprovedeno dvonedeljno istraživanje 👇

Faktori poput glasne muzike, svetlih ekrana, jakih parfema i intenzivnog svetla već su poznati kao potencijalni okidači migrena, a oni koji pate od migrena znaju koliko je važno otkriti uzrok ovih intenzivnih bolova, piše b92.net.

Nova studija naglašava da kada doživimo migrenu, važno je da otkrijemo njen uzrok.

Istraživanje je obuhvatilo skoro 500 ljudi u dobi od 7 do 84 godine, pri čemu su 61 odsto učesnika bile žene.

Tokom dvonedeljnog istraživanja, učesnici su nosili posebne uređaje koji su merili aktivnost tokom spavanja, dok su istovremeno vodili digitalne dnevnike energetskih skokova, stresa, anksioznosti i opšteg raspoloženja.

Prema istraživanju, loš kvalitet sna povećava rizik od jutarnjih migrena za 22 odsto. Takođe istraženo je da niska energija tokom prethodnog dana povećava rizik od migrena za 16 odsto, piše mindbodygreen.com.

Međutim, interesantno je napomenuti da loš san i niska energija nisu uticali na povećanje rizika od popodnevnih glavobolja.

Foto: Unsplash.com/Mehrpouya H

Umesto toga, stresan dan sa visokim nivoom energije povećao je rizik od migrena kasnije tokom dana za 17 odsto ljudi.

Ovi rezultati sugerišu da vreme kada se javlja migrena može pružiti trag o njenom osnovnom uzroku.

Važno je napomenuti da ovo istraživanje nije pronašlo vezu između anksioznosti, depresije i rizika od migrena među učesnicima. Ipak, to ne isključuje mogućnost da problemi sa mentalnim zdravljem mogu doprineti glavoboljama, ali u ovoj konkretnoj grupi učesnika to nije bilo zapaženo.

Zaključak istraživanja naglašava važnost fokusa na kvalitetan san bez obzira na to jesmo li skloni migrenama ili ne. Dugotrajan i kvalitetan noćni odmor ključni su za optimalno funkcionisanje mozga.

Autor: b92.net