Savet bezbednosti UN u subotu je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog nestašice hrane u enklavi i pozvao na nesmetanu isporuku humanitarne pomoći velikih razmera

Izrael je uglavnom "manje-više" prihvatio sporazum o prekidu vatre u Gazi, stavljajući loptu u "Hamasov dvor", rekao je američki zvaničnik, kada su SAD počele da bacaju humanitarnu pomoć u Gazu.

- Ugovor je na stolu. Izraelci su manje-više prihvatili. Šestonedeljni prekid vatre u Gazi mogao bi da počne već danas ako Hamas pristane da oslobodi precizno definisanu kategoriju "ranjivih talaca" - rekao je američki zvaničnik povodom očekivanog nastavka pregovora, verovatno već danas u Kairu.

- Razgovori su još u toku da se sporazum zaključi pre početka Ramazana, muslimanskog svetog meseca koji počinje za nedelju dana - rekao je zvaničnik AFP-u pod uslovom da ostane anoniman. Prema njegovim rečima, poslednjih nedelja je napravljen značajan napredak, ali kao i uvek „nema dogovora dok se sve ne dogovori”.

Izraelci su u principu prihvatili elemente sporazuma“, rekao je zvaničnik. On je precizirao da je šestonedeljno primirje zamišljeno kao "prva faza", sa ciljem da se postigne "nešto trajnije" kako bi humanitarna pomoć bila isporučena u mnogo većem obimu.

Savet bezbednosti UN u subotu je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog nestašice hrane u enklavi i pozvao na nesmetanu isporuku humanitarne pomoći "velikih razmera". Članovi Saveta su „apelovali na sve strane da se uzdrže od uskraćivanja osnovnih usluga civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze i humanitarne pomoći neophodne za njihov opstanak“, navodi se u saopštenju.

Juče su SAD izvele prvo vazdušno lansiranje paketa Gazi koristeći tri aviona C-130. Bela kuća je saopštila da će se vazdušni transport nastaviti i da Izrael podržava te akcije. Tri američka ratna aviona bacila su pakete sa više od 38.000 obroka u subotu popodne po lokalnom vremenu u Gazu, u saradnji sa Jordanom, saopštila je američka komanda za Bliski istok (CENTCOM).

Bajden je u petak pomenuo i „mogućnost pomorskog koridora za transport velikih količina pomoći“. Ali te dve opcije – vazdušna i pomorska isporuka „ne mogu zameniti dobijanje pomoći koliko god je to moguće kopnenim putevima“, upozorio je u subotu visoki američki zvaničnik.

Na vrhuncu predizborne kampanje u Sjedinjenim Državama, predsednik Bajden, koji se kandiduje za drugi mandat, pod pritiskom je levog krila svoje stranke i muslimanske zajednice zbog podrške Izraelu.

Autor: redportal.rs