Prethodno su SAD blokirale saopštenje Saveta bezbednosti UN u kojem bi izraelske snage bile okrivljene za otvaranje vatre na Palestince koji su čekali na isporuku hrane i druge humanitarne pomoći

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je da je ubistvo više od 100 ljudi koji su čekali humanitarnu pomoć u Gazi situacija koja zahteva efikasnu i nezavisnu istragu.

Guteres je, u Sent Vinsentu i Grenadinima, pre samita Zajednice latinoameričkih i karipskih država, rekao da je "šokiran" najnovijim incidentom u ratu Izraela i Gaze, javlja Rojters.

Generalni sekretar je, odgovarajući na pitanja o neuspehu nedavne rezolucije SB UN kojom se zahtevao prekid vatre u Pojasu Gaze, naglasio da pogoršanje geopolitičkih podela "transformiše moć veta u delotvoran instrument paralize delovanja Saveta bezbednosti".

- Potpuno sam uveren da nam je potreban humanitarni prekid vatre i bezuslovno i hitno oslobađanje talaca, i da bi trebalo da imamo Savet bezbednosti koji je u stanju da postigne ove ciljeve - rekao je Gutereš, a prenosi RTS.

Prethodno su Sjedinjene Američke Države blokirale saopštenje Saveta bezbednosti UN koje je predložio Alžir, a podržale arapske zemlje, a u kojem bi izraelske snage bile okrivljene za otvaranje vatre na Palestince koji su čekali na isporuku hrane i druge humanitarne pomoći u blizini grada Gaze, kao i za ubistvo više od 100 ljudi.

Autor: Rts.rs