Potopljeno selo

Fabbriche di Careggine je bilo italijansko srednjovekvno selo u Toskani sagrađeno 1270. godine. Selo je poplavljeno zbog izgradnje brane ENEL i kasnijeg stvaranja veštačkog jezera Lago di Vagli.

Selo je trajno je poplavljeno 1946. godine kako bi stvorilo prostor za izgradnju ogromnog jezera, ostavljajući selo očuvanim, ali potopljenim decenijama. Selo je potopljeno sa 34 miliona kubnih metara vode i donje strukture sela - domovi, crkve, groblja - i dalje su očuvani.

Selo se povremeno viđa kada se jezero isuši radi obavljanja poslova održavanja. Selo je posljednji put viđeno iznad vode 1994. Očekuje se da će selo ponovo izbiti na površinu 2021. godine, nakon 27 godina ispod površine jezera.

Fabbriche di Careggine sastoji se od nekoliko kamenih kuća, crkve, groblja i mosta, a može se vidjeti tek kad se odstrani 34 miliona kubnih metara vode. 

Poslednji put kada je jezero isušeno, više od milion turista krenulo je put sela da bi videli napuštenu srednjovekovnu zajednicu. Iz vlasti ove provnicije pojavile su se vesti da će se jezero isušiti sledeće godine kako bi se još jednom otkrilo njegovo skriveno selo.

IZVOR: YT / PatrynWorldLatestNew

Autor: redportal.rs