Ovo ribarsko selo nalazi se na samom kraju puta, zemlje, kontinenta, nakon čega počinje Atlantski okean

A je malo ribarsko selo, koje se nalazi na kraju Lofotenskog arhipelaga, koji označava kraj autoputa E10.

Nekada je glavni pokretač privrede bio ribolov, a danas je fokus više na turizmu, zbog sve većeg broja ljudi koji posećuju ovaj arhipelag.

A je naselje u Norveškoj sa najkraćim imenom na svetu. Ovo ribarsko selo nalazi se na samom kraju puta, zemlje, kontinenta, nakon čega počinje Atlantski okean. U selu A verovatno ima više galebova nego ljudi. Ove ptice su se pripitomile, pa su skoro svuda gradile gnezda. Na krovovima, prozorskim pragovima i drugim pogodnim mestima.

A se prvobitno razvio od male farme u važno ribarsko mesto. Lokalno stanovništvo, kao iu mnogim ribarskim selima u okolini, specijalizovali su se za industrijski ribolov za masovnu potrošnju. Međutim, tako je bilo sve do pre 30 godina, kada je ceo ovaj kraj postao popularna turistička destinacija. Danas se ribolov obavlja rekreativno ili sa turistima.

Priroda je bila naklonjena ovom delu sveta, što se vidi na svakom koraku. Ceo ovaj kraj je ispunjen zanimljivim znamenitostima i vidikovcima iz kojih možete uživati u pogledu na bele i crvene kuće u pozadini ili u pogledu na more i okolne planine.

A je takođe dom dva muzeja - Lofoten Stockfish Museum, posvećen proizvodnji ribe, i Norsk Fiskevarsmuseum, muzej posvećen lokalnom nasleđu. Ovde možete pronaći i jedno od najbolje očuvanih autentičnih starih ribarskih sela u Norveškoj, koje nudi razne mogućnosti da doživite kakav je ribarski život bio poslednjih 250 godina.

Do A se može doći avionom, trajektom ili automobilom. Zbog Golfske struje klima je, uprkos položaju, blaga, pošto se nalazi severno od arktičkog kruga. Od sredine maja do sredine jula možete doživeti ponoćno sunce, a od početka maja noći su skoro potpuno svetle.

Autor: redportal.rs