Tunjevina je bogat izvor vitamina B6 i B12 🐟

Mnogi često jedu tunjevinu, ali nutricionisti upozoravaju da ova riba ukoliko se jede svakog dana, pre svega ona iz konzerve, može da ugrozi zdravlje trudnica i dece, prenosi b92.net.

Na našem tržištu poslednjih godina sve je bogatija ponuda ribe, a lekari i nutricionisti preporučuju ih za ishranu jer su bogate omega tri masnim kiselinama, a neizostavna je i u vreme posta.🐟

Ipak, nisu sve ribe dobre za naše zdravlje i na to upozoravaju dijatetičarka Mišel Rutenštajn iz Njujorka i njena koleginica, registrovani dijetetičar nutricionista i vanredni profesor na Univerzitetu Južne Floride Laura Rajt.

Posebno bi trudnice trebalo da povedu računa o izboru ribe. Određene vrste ne bi trebalo davati ni deci.🐟

- Tunjevina je bogat izvor vitamina B6 i B12, koji pomaže u održavanju imunološkog, hormonskog i nervnog zdravlja - precizirala je Rajtova.

Međutim, tunjevina nije sjajan izvor antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina.

- Ona, takođe, sadrži i visok nivo žive, pa ako uživate u njoj, pokušajte da je ograničite na jedan ili dva puta nedeljno - upozorila je Rajtova.❕

Zbog visokog sadržaja žive, mala deca i žene koje su trudne ili doje, možda će morati da je potpuno izbegavaju.

- Žena koja ima oko 60 kilograma može da pojede dve konzerve lake tunjevine ukupne težine 300 grama u nedelji. Dete od četiri ili 5 godina treba da jede samo oko 150 grama svetle tunjevine nedeljno. Pritom, trebalo bi da izbegavaju konzerviranu tunjevinu u komadićima u potpunosti, a žene u reproduktivnom dobu ne bi trebalo da konzumiraju više od 200 grama nedeljno - istakla je Rajtova.

Konzumiranje sirovih ili nedovoljno kuvanih životinjskih proizvoda dovodi trudnice u opasnost da se zaraze listerijom, dodala je Rajtova.

Autor: Fox news / b92.net