Nutricionisiti rešili misteriju koja je mnoge mučila 👇

Za neke su one idealna užina koja sadrži dovoljno hranjivih stvari, dok drugi smatraju da preterivanje u konzumiranju banana može dovesti do debljanja i drugih problema sa zdravljem. Kome onda treba verovati?

Izvor hranjivih materija

Prava istina je da su banane veoma zdrave i odličan izvor hranjivih materija kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, vitamin C i vitamin B6, a one su takođe i veoma bogate vlaknima.

Jedna banana težine 100 g ima oko 89 kalorija i ona sadrži:

- 22,8 g ugljenih hidrata

- 2,6 g vlakana

- 5,4 g skroba

- 12,2 g šećera

- 1,1 g proteina

- 8,7 mg vitamina C

- 5 mg kalcijuma

- 27 mg magnezijuma

- 358 mg kalijuma

- 74,9 g vode

Najveći deo energetske vrednosti banana potiče od ugljenih hidrata, dok one u svom sastavu imaju veoma malu količinu proteina i masti. Upravo zbog toga, one nisu idealan obrok same po sebi, zbog čega se najčešće konzumiraju kao užina

Kombinujte ih s orasima

Nutricionisti preporučuju da ih kombinujete s namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, kao što su orasi, maslac od kikirikija ili kuvano jaje, piše City Magazine.

Banane uglavnom nisu opasnost za vašu liniju, no, kao u slučaju druge hrane, treba biti oprezan i jesti ih umereno, posebno ako niste previše fizički aktivni. Kako onda glasi odgovor na pitanje iz našeg naslova? Prema mišljenju stručnjaka, ne postoji fiksan broj banana koji je poželjan da svaka osoba pojede u toku dana

Nekim ljudima je potrebno više energije, zbog čega oni mogu i trebaju pojesti više banana. Naravno, ako samo jedu ovu voćku, ostaće uskraćeni za ostale zdrave namirnice koje ljudskom organizmu daju neophodne hranjive materije, nedostupne ili dostupne u maloj količini u bananama. Drugima je pak dovoljno da pojedu pola ili celu bananu u toku dana.

Imajući sve ovo u vidu, mi smatramo da je poželjno da se ograničite na 1 ili 2 banane dnevno.

Vremenski razmak

Dobro bi bilo i da napravite dovoljan vremenski razmak između 2 porcije, kako biste u međuvremenu imali dovoljno mesta u želucu za ostale zdrave namirnice. Neće vam škoditi i ako s vremena na vreme premašite ovu količinu banana na dnevnom nivou, ali vodite računa da vam to ne pređe u naviku.

Autor: Avaz.ba